Segment Pixel - Advertiser Pixel

Alavudella on avattu valokuidun lisämyynti – tilaukset 30.6. mennessä!

Lue lisää
Avainlippu

Kurussa lähdettiin Kiitotielle: “Elokuvalliset videopelit vaativat netiltä yhä enemmän”

Kurun kirkonkylällä seisovassa, vuonna 1954 valmistuneessa omakotitalossa testataan ElmoNetin valokuidun maksiminopeutta. Martti Kauppinen päivitti kotinsa netin Kiitotielle. Videoiden kulutus ja kuvanlaadun kasvu tulevat lisäämään nettinopeuden tarvetta myös maaseudulla.

”Nettinopeus on kyllä uskomaton: ei ehdi edes kahvikuppia juoda, kun videopeli on jo ladattu”, sanoo Kurussa ElmoNetin Kiitotie-huippunopeutta testaava Martti Kauppinen.

 

Valokuitu käyttöön välittömästi

Martti asuu Kurun kodissa yhdessä vaimonsa ja kahden kouluikäisen lapsensa kanssa. Taloa on pidetty pian 20 vuotta. Valokuitu hankittiin heti, kun se tuli mahdolliseksi ja päivitettiin nopeampaan 1000/1000 Mbit/s-yhteyteen tutusta syystä: korona ja etätyöt.

Teen seurakunnassa nuorisotyötä ja korona-aikana siirryimme tuottamaan paljon sisältöä YouTubeen. Tuolloin vaatimukset kodin netin toimivuudelle kasvoivat hetkessä, Martti kertoo.

Kurussa oli ennen koronaa tehty sähkö- ja valokuitutöitä Elenian ja ElmoNetin yhteistyönä: samalla kaivuulla sähköjohdot ja valokuitukaapeli saatiin maahan, ja valokuitu ensimmäistä kertaa mahdolliseksi Kurun keskustan asukkaille.

Projekti oli poikkeuksellisen sujuvaa yhteistyötä kahdelta eri alan yhtiöltä. ElmoNet keräsi kuparikaapelit pois, ja valokuitukaapeli tuotiin jokaisen tontin kulmalle siistiksi kiepiksi. Kukin talous sai valita, ottaako valokuidun käyttöönsä.

Martille valokuidun käyttöönotto oli itsestään selvää, sillä myös heidän taloudessaan kaistatarve tulee jatkossa vain kasvamaan eikä asennukseen liittynyt erityisemmin huolia.

Talomme on moneen kertaan remontoitu, joten jos seinään tarvitsee valokuitua varten porata reikä, mitä sitten. Asennuspalvelu oli lisäksi hyvin joustava, ja sain laitteet juuri sinne, mihin halusin, Martti kiittelee.

Nettipeleissä viive nettiyhteydessä ratkaisee

Syksyllä 2023 Kuruun tuli tarjolle ElmoNetin uusi huippunopeus, symmetrinen 10000/10000-yhteys, Kiitotie. Kun Kiitotien testikäyttöä tarjottiin, halusi Martti mielenkiinnosta lähteä kokeilemaan, mitä yhteydestä saa irti. 80-luvulta lähtien hän on ollut kiinnostunut tietokoneista, tietokonepeleistä ja tietoverkoista. Viime vuosina kotiin on tullut myös lukuisia älykotiratkaisuja.

Monet älykotiratkaisut, kuten automaattisesti valoja ohjaavat ja kännykällä etäsäädettävät älypistorasiat, eivät itsessään vaadi huippunopeaa nettiä – mutta videot ja 4K-älytelevisio vaativat. 4K-televisio nelinkertaisti kerralla datamäärät. Videopelit ovat puolestaan kehittyneet hyvin elokuvamaisiksi, jolloin niiden lataaminen hitaalla netillä kestää kauan.

Martti näkee supernopealle netille paikkansa myös media-alan töissä: On eri asia, lataako kone mediatiedostoa asiakkaalle 20 minuuttia vai 2 minuuttia.

Kauppisilla Kiitotiellä on kuljettu vasta hetki, mutta Martti on jo tehnyt nopeustestejä ja ladannut tietokonepelejä koemielessä – hyvin tuloksin.

Nettinopeus on kyllä uskomaton: ei ehdi edes kahvikuppia juoda, kun videopeli on jo ladattu. Online-peleissä viive eri pelaajien kesken voi olla ratkaiseva. Mobiilissa viive muodostuu usein niin pitkäksi, että pelaaminen käy mahdottomaksi. Valokuidussa viive on sen sijaan lähes naurettavan pieni.

10G-netti vaatii myös laitteilta valmiuksia

Älykodin ratkaisujen voidaan ennustaa yleistyvän käytännöllisyyden lisäksi energiansäästösyistä. Myös Martti näki konkreettisen eron talvella 2022–2023, kun energiahinta kohosi pilviin: tuolloin älykoti kompensoi tilannetta säästämällä sähköä oikeissa paikoissa.

Älykoti ja supernopea netti vaativat toki myös laiteinvestointeja. Kun älykodissa on parikymmentä laitetta kiinni, pitää kotiverkkoa kehittää, jotta maksimaalinen hyöty ratkaisusta saadaan irti. Niin ikään 10G-nettiyhteys edellyttää, että laitteet ovat siihen yhteensopivia ja tässä ollaan paikoin vasta puolivälissä.

Tutustu ElmoNetin valokuituun, eri nopeuksiin ja saatavuuteen.

Lue myös:

ElmoNetiltä 10G: “Kiitotie” on vasta alkua uuden polven nettinopeuksille

Jaa artikkeli