Segment Pixel - Advertiser Pixel

Alavudella on avattu valokuidun lisämyynti – tilaukset 30.6. mennessä!

Lue lisää
Avainlippu

”Täällä Tampereen Leinolassa odotellaan jo kesää ja valokuitua”

Tampereen Leinolan valokuituhanke on laajentunut paikallisen asukkaan, Tommi Kääriäisen 41, aktiivisuuden ansiosta. Leinolaan rakennetaan valokuitu kesällä 2022, mutta nyt kartoituksessa on alkuperäistä varmistunutta aluetta suurempi alue.

Tommi on aktiivisesti levittänyt tietoisuutta käynnissä olevasta valokuidun ennakkokartoituksesta Leinolassa sekä toiminut vertaistukena hankintaa harkitseville. Mies haluaa aktiivisuudellaan varmistaa, että saa toimintavarman ja pätkimättömän valokuituyhteyden myös omaan kotiinsa varmistuneen valokuitualueen reunamilla.

 

Sanaa eteenpäin naapurustossa

Leinolan naapurustossa on Tommin mukaan tiivis yhteisö ja naapureiden kanssa jutellaan, eikä vain moikkailla. Omakotitalopainotteisella alueella on niin lapsiperheitä kuin iäkkäämpääkin väkeä sekä yrittäjiä sekä pienteollisuutta. Tommi on keskustelujen lomassa kertonut valokuituhankkeesta:

Olen puhunut, että ElmoNetillä on valokuituhanke vireillä naapurustossamme. Monesti vastaus on ollut: ”En ole kuullutkaan, kerro lisää.” Monella on ihan perustason kysymyksiä, kuten minkä tyyppinen valokuitu ylipäätään on, miksi se on hyvä ja miksi se maksaa. Näihin on helppo vastata omasta aiemmasta kokemuksesta ja näin IT-ammattilaisena.

Tommi näkee valokuidun kannattavana sijoituksena tulevaisuuteen, erityisesti leinolalaisille omakotitaloasujille:

Valokuitu tuo pitkäaikaisen ratkaisun. Valokuitu myös nostaa kiinteistön arvoa. Vaikkei itse enää asuisikaan talossa nettiä hyödyntämässä, niin se on varma myyntivaltti. Niille, jotka toppuuttelevat, että on tähänkin asti pärjätty, olen muistuttanut, että palvelut kehittyvät ja siirtyvät nettiin. Se tarve, joka on nyt, voi olla ihan muuta 5–10 vuoden kuluttua. Ei vielä tiedetäkään, millaisia verkkotarpeita tulee vielä nykyisten lisäksi. Rakentaminen tietysti maksaa, mutta investoinnin hyöty on pitkäikäinen.

 

Hyötyä pitkälle tulevaisuuteen

Tommi on muistutellut esimerkiksi lapsiperheen isää ajan kulumisesta:

Lapset kasvavat ja jo 5 vuoden päästä perheessä voi olla monta netinkäyttäjää. Verkon tarve ei välttämättä juuri nyt vaadi valokuitua, mutta hankkiminen on järkevää pitkällä tähtäimellä. On fiksumpaa hankkia nyt kun koneet tässä pyörivät kuitenkin, harmillistahan se on avata penkereitä uudestaan myöhemmin. Ja toisekseen ennakkohinta on edullisempikin.

Naapurit ovat kiitelleet Tommia siitä, että joku asukas lähtee viemään tällaista asiaa eteenpäin, neuvomaan ja toimimaan eräänlaisena vertaistukena. Tommi on myös huomannut ElmoNetin olevan vielä vieras leinolalaisille.

Vaikka ElmoNet onkin alkujaan Pohjois-Hämeestä, niin heillä on jo valokuituprojekteja esimerkiksi Lielahdessa ja Tampereen pohjoispuolella, Tommi selventää.

 

Tampereen Leinolaan rakennetaan valokuitu kesällä 2022, mutta nyt kartoituksessa on Tommin aloitteesta alkuperäistä varmistunutta aluetta suurempi alue.
Leinolan ennakkokartoitusta on laajennettu Tommi Kääriäisen aktiivisuuden ansiosta.

 

Tommi puhuu kokemuksesta

Tommin kiinnostus valokuituun heräsi jo vuosia sitten aiemmassa kodissa Haminassa. Hän oli hankkinut paikalliselta Haminan Energialta valokuidun niin, että lähialueella yhteys vedettiin ainoastaan heidän kotitaloonsa.

Vaatihan se useita keskusteluja, selvittelyjä ja tarkkaa tarpeen perustelua, jotta tällainen työ saatiin toteutettua, Tommi kuvailee.

Valokuidun käyttökokemus on miehen mukaan kuitenkin tällaisenkin vaivan arvoista. Yhteys on varma ja pätkimätön, eivätkä siirtonopeudet tipahda. Haminan kodissa kuituyhteys oli vain kerran poikki ja silloinkin kyseessä oli etukäteen tiedetty huoltotoimenpide.

Tommi siis tiesi jo Tampereelle yli kolme vuotta sitten muuttaessaan, että valokuitu vastaa hänen perheensä verkontarpeeseen.

Itse selvittelin valokuituasiaa ja vastaani tulikin ElmoNetin Facebook-mainos, jossa kerrottiin Leinolan olevan kartoituksessa. Selvisi, että kotitalomme oli parin sadan metrin päässä alkuperäisestä kartoitusalueesta. Otin yhteyttä asiakaspalvelun Leena Moksuun ja kyselin mahdollisuutta laajentaa aluetta. Ajatusta ei tyrmätty, vaan luvattiin ottaa harkintaan, mikäli alueen asukkailta löytyy kiinnostusta. Juteltiin Leenan kanssa useampaankin otteeseen, sain mukavasti tarkkaa tietoa alueen suunnittelusta.

Tommi pyysi ElmoNetiltä valokuidusta mainoslehtisiä, jotka itse vapaaehtoisena jakeli naapurustoonsa.

 

Pienyrittäjän perheen tarpeet

IT-asiantuntijatehtävissä toimiva Tommi lukeutuu itsekin alueen yrittäjien joukkoon korjaamalla ja huoltamalla tietokoneita sivutoimisesti. Yritystoiminta asettaa myös verkolle odotuksia:

Kun asiakas tuo minulle tietokoneen, että korjaa tämä mahdollisimman äkkiä, niin silloin vakaa ja toimiva yhteys on välttämättömyys koneen päivitykseen tai vaikka Windowsin uudelleenasennukseen.

Tommin perheessä muillakin on omat verkontarpeensa. Vaimokin on sivutoiminen yrittäjä ja pitää kotonaan psykologin vastaanottoa sekä paikan päällä että etävastaanottona. Perheen 15-vuotias poika puolestaan kuluttaa mielellään erilaisia videotoistopalveluja. Nykyisellä 4G-mobiiliverkolla on pärjätty, mutta parempi yhteys olisi Tommin mukaan ehdoton:

Nykyisin kun vaimolla on etäkokous, niin me muut laitamme omat laitteemme kiinni, jotta vaimolla on riittävästi kaistaa vapaana. Jos joskus niin ei ole tehty, niin jupinaahan siitä syntyy, kun homma ei pelaa. Varsinkin meidän teini-ikäiselle laitteen sulkeminen on ärsyttävää, kun pitäisi touhuta ja pelailla. Mutta vielä näistä tilanteista on onneksi selvitty. Olin nykyiseen mobiilinetintarjoajaammekin yhteydessä ja he saivatkin hieman kapasiteettia lisättyä, mutta ei se silti toimi niin kuin pitäisi. Iltaisin ja viikonloppuisin huomaa, kuinka kaista ei riitä ja yhteys alkaa tökkimään. Odotan kesää ja valokuidun rakentamista. Sitten poika voi katsella videoita, vaimo pitää etävastaanottoa ja minä voin edistää tietokonehommia, eikä kenenkään tarvitse lopettaa tekemisiään kun toisilla ei homma pelaa.

 

TIESITKÖ! ElmoNetin valokuituun on saatavissa kuluton ja koroton osamaksuaika sekä mahdollisuus kotitalousvähennykseen asennustöiden osalta. Katso lisää kohdasta Usein kysytyt kysymykset.

TARKISTA SAATAVUUS. Jos et ole leinolalainen, mutta sinua kiinnostaa saada valokuitu kotiisi, tarkista käynnissä olevat paikkakuntakohtaiset hankkeet tai tee aloite.

Jaa artikkeli