Segment Pixel - Advertiser Pixel

Alavudella on avattu valokuidun lisämyynti – tilaukset 30.6. mennessä!

Lue lisää
Avainlippu

Terälahden valokuituverkko valmistui, 2. vaihe vauhdissa

Tampereen Teiskossa sijaitsevan Terälahden valokuituverkko on valmistunut. Valokuituyhtiö ElmoNet luovutti valmiin verkon 2.12.2022 hankkeen tilaajana toimineelle Terälahden Seutu ry:lle. 

Kahden vuoden aikana rakennettiin 87 kilometriä laajakaistaa, ja lähes 170 kotia kytkettiin valokuituun. Nyt käynnissä on hankkeen 2. vaihe, joka laajentaa valokuituverkon Kapeenkylän, Jutilan, Kääniemen ja Kuusniemen alueille. Rakentaminen on jo käynnissä ja valmista 44 kilometrin mittaisen laajennuksen osalta pitäisi olla tammikuussa 2024. 

Jälkiliittyminen jo rakennetuilla 34260- ja 34270-postinumeroalueilla sekä laajennettavalla alueella on yhä mahdollista.

Terälahden Seutu ry:n puheenjohtaja Matti Järvinen (vas.) ja ElmoNet Oy:n toimitusjohtaja Jarkko Oksala (oik.) allekirjoittivat valokuituverkon luovutussopimuksen Kiviojan Helmessä, kun valmistunut verkko luovutettiin yhdistykselle 2.12.2022.

Ilman ELY-rahoitusta ei tule valokuitua maaseudulle  

ELY-rahoituksen saanut laajakaistahanke laitettiin alulle keväällä 2020. Myönteinen tukipäätös Euroopan unionin ja kansallisen tuen osalta saatiin 8.3.2021. 

”ELY-hankkeet ovat pitkiä prosesseja, mutta ilman tukea ei valokuitua saada tänne, missä markkinaehtoinen rakentaminen ei ole mahdollista. ELY-rahoituksella katetaan lähes 50 % rakentamiskustannuksista Terälahdessa”, Terälahden Seutu ry:n puheenjohtaja Matti Järvinen kertoo. 

ELY-keskusten jakamaa EU:n maaseuturahaston tukirahaa on haussa jälleen vuonna 2023 uuden tukikauden alkaessa. Hakuprosessiin ei Järvisen mukaan kannata kyläyhdistysten lähteä yksin. 

”ElmoNet oli merkittävä taustatuki ja auttoi jämäkällä otteella hakemuksen laatimisessa. Kyläyhdistysten kannattaa käyttää ELY-hankkeissa apuna kokeneita konsultteja, jottei pitkä hakuprosessi pitkity entisestään.” 

ELY-rahoituksen jälkeen toisen hankkeen jälkiliittyjän hinnaksi jää 3150 €. Ensimmäisen hankkeen alueella lisäliittyjien maksu määräytyy tapauskohtaisesti, alkaen 3150 €.

Yhdellä kaivulla myös sähkölinjat maan alle  

Järvinen sanoo valokuidun tuovan elintärkeitä asumisen edellytyksiä seudulle.  

”Maaseutu säilyy hengissä vain, jos täällä on nykyaikaiset yhteydet. Asukkaita tarvitaan kylillä ja valokuitu tuo mahdollisuuden etätyöhön. Myös vapaa-ajan asukkaat ovat kaivanneet toimivaa tietoliikennettä.”

Toimintavarmuutta saatiin myös alueen sähköihin, sillä noin 70 % Terälahden verkosta rakennettiin yhteiskaivuna Tampereen Sähköverkon kanssa. Nyt sekä sähköverkko että tietoliikenne toimivat säiltä suojassa maan alla. 

”Yhteistyö sähköyhtiöiden ja valokuituyhtiöiden välillä on tärkeää, jotta asukkaille koituu rakennustöistä mahdollisimman vähän haittaa ja hinnat saadaan pidettyä matalalla. Valokuituliittymän hinnasta valtaosa on kaivutyötä”, myyntijohtaja Jari Peltonen ElmoNetiltä selventää.   


Haluatko liittyä Terälahden valokuituun? 

Jälkiliittyminen Terälahden valokuituverkkoon on yhä mahdollista, mutta kiinnostuneita kehotetaan toimimaan nopeasti. Liittymisohjeet löytyvät osoitteesta teisko.net.  

 

Lue myös: Valokuitu ELY-rahoituksella? Tätä se tarkoittaa. 

Jaa artikkeli