Segment Pixel - Advertiser Pixel

Alavudella on avattu valokuidun lisämyynti – tilaukset 30.6. mennessä!

Lue lisää
Avainlippu

Tekniikan Maailma haastoi, valokuituyhtiö vastaa

Tekniikan Maailma nosti artikkelissaan “Valokuitu vai ”valekuitu”? Valokuituliittymän hankinnassa on monta sudenkuoppaa”  (TM 29.8.2022) esiin tärkeää asiaa valokuitumarkkinasta. Kuluttaja on hämillään eikä ihme: Valokuidun myynti on kiihtynyt ja yhtiöt kilpailevat hankkeista eri sopimusehdoilla ja hinnoittelumalleilla. Helpottaaksemme hämmennystä, vastaamme ElmoNetin näkökulmasta artikkelin keskeisiin teemoihin. Vastaajana on eläkkeelle jäävä valokuituasiantuntijamme Jari Liski.

1. Ennakkotilaus ja rakentamispäätös

TEKNIIKAN MAAILMA: Monille kuluttajille tulee yllätyksenä, että kuituoperaattori tekee päätöksen valokuituverkon rakentamisesta vasta sitten, kun riittävä määrä asukkaita on tehnyt ennakkotilauksen. Ennakkotilaukset ovat yleensä sitovia, minkä moni tajuaa vasta sitten, kun verkon rakentaminen ei meinaakaan käynnistyä.

“On perusteltua, että rakentamispäätös tehdään vasta, kun valokuidusta kiinnostuneiden määrä alueella on selvillä. Rakentaminen on kallista eikä yhden kiinteistön vuoksi ole kannattavaa rakentaa. ElmoNetillä ennakkotilaus ei kuitenkaan tarkoita, että asiakas maksaa, vaikkei valokuituhanke toteudu. ElmoNetin tilaaja maksaa vasta, kun valokuitu on kytketty kotiin ja siis oikeasti toiminnassa.”

2. Valokuidun hinnoittelu

TEKNIIKAN MAAILMA:

Markkinoinnin perusteella on saattanut olla sekavaa, mistä kokonaishinta muodostuu. Liittymää saatetaan markkinoida nollan euron hintaan, mutta sitten tuleekin avausmaksuja ja laajakaistamaksuja. Osalle on tullut yllätyksenä jo se, että valokuituliittymän hinta ei sisällä laajakaistapalvelua, vaan varsinainen internetpalvelu on tilattava erikseen.

“Osa perii lisäksi verkkomaksua ja erinäisiä avausmaksuja. Me olemme pyrkineet “avaimet käteen” -hinnoitteluun, jossa on yksi selkeä hinta. ElmoNetin valokuidun hinta sisältää valokuidun kaivun, asennuksen, päätelaitteen ja asiakasomistajuuteen liittyvän osakkeen. Siis kaiken, mitä asiakas tarvitsee saadakseen liittymän käyttöönsä. Tämän jälkeen ostaja valitsee haluamansa liittymänopeuden ja lisäpalvelut kuten kaapeli-TV:n. Nämä ovat kaikilla valokuituoperaattoreilla kuukausilaskutteisia, aivan kuin esimerkiksi puhelinliittymä. Hintaerot voivat juuri kuukausimaksuissa olla isot, joten niitä kuluttajan kannattaa verrata.”

ElmoNet_myymala_kestavan_myivat

 

 

3. Valokuidun tekniikka ja omistajuus

TEKNIIKAN MAAILMA: 

Taloyhtiöissä valokuitu tulee usein vain yhtiön yhteiseen tekniseen tilaan asti, josta se jaetaan asuntoihin vanhaa antenni- tai ethernet-kaapelia pitkin. Tämä tarkoittaa yleensä sitä, että valokuidun täyttä nopeutta ja toimintavarmuutta ei saada käyttöön.  Tilannetta hämmentävät joidenkin operaattorien kiinteät verkot, jotka ratsastavat valokuitu-termillä, vaikka runkoverkon jälkeen tieto kulkisikin taloon vanhaa kuparikaapelia.

Taloyhtiöissä oleellista on, että kuitu saadaan taloyhtiön jakamoon. Jakamosta eteenpäin voidaan käyttää joko nykyistä puhelinkaapelointia tai antennikaapelointia. Näissäkin kohteissa päästään nykytekniikalla giganopeuksiin asuntoihin asti, vielä varsin edullisin kuukausikustannuksin.  Valokuidun rakentaminen vanhaan kiinteistöön kannattaakin ajoittaa samaan yhteyteen muun saneerauksen kuten LVI- saneerauksen kanssa.  Jotkut operaattorit kyllä kauppaavat taloyhtiöille ”kuidun huoneistoon” edulliseen hintaa, mutta kolikon kääntöpuoli on, että he myös omistavat sisäverkon hamaan tulevaisuuteen ja voivat rahastaa näin asukkaita. ElmoNetin asiakasomistajuus tarkoittaa myös taloyhtiön kohdalla, että taloyhtiö omistaa verkkonsa itse.”

 

4. Laajakaistapalvelut

TEKNIIKAN MAAILMA

Tällä hetkellä suurin osa kuituoperaattoreista tarjoaa laajakaistapalveluja rakentamilleen verkoille vain itse. Poikkeus on Valokuitunen, joka keskittyy kuituverkon rakentamiseen ja ylläpitoon. Sen asiakkaat voivat tällä hetkellä valita palveluliittymän neljästä vaihtoehdosta. 

“Olemme kokeneet, että asiakkaamme arvostavat, että saavat palvelut yhdeltä luukulta. Siten ongelmatilanteessa ja selvää, kenen puoleen kääntyä. Jos valokuitu on toiselta ja palvelut toiselta, on asiakkaan ongelmatilanteessa selvitettävä, johtuuko vika valokuidusta vai palveluntarjoajasta. ElmoNetin palveluhinnat ovat markkinoiden edullisimpia, joten tältäkin osin pyrimme pitämään asiakkaamme tyytyväisinä. Ehkä jotain on tehty oikein, kun yhtiö on ollut olemassa jo 125 vuotta.”

Valokuitua rakennetaan Keuruulla

ElmoNet on asiakasomisteinen yhtiö. Siten päätösvalta yhtiön asioista säilyy palveluiden käyttäjillä – eli asiakkailla itsellään! Omistajuus suojaa hintavaihteluilta ja varmistaa, että palvelut säilyvät paikkakunnalla.

Jaa artikkeli