Segment Pixel - Advertiser Pixel

Valokuidun lisämyynti on avattu Muuramessa – hyödynnä kampanja!

Lue lisää
Avainlippu

“Näin huolellista kilpailutusta ei kukaan olisi yksin pystynyt tekemään”

Kun Pirkkalan Toivioon tuli samana päivänä ilmoitus kartoituksesta kahdelta valokuitutoimittajalta, päätti Toivion omakotiyhdistys olla tukemassa, että alueelle saadaan paras valokuituratkaisu.

Vanhana asuinalueena Toivion tiestöä on saneerattu laajasti viimeisten 15 vuoden aikana. Teiden kunnostuksen yhteydessä vanhat puhelinlinjat oli kerätty pois, jolloin monella kadulla piti siirtyä kiinteästä kupariyhteydestä mobiilinettiin. Erityisesti pandemia-aika asetti haasteita alueen mobiiliverkolle.

Kesällä 2021 eräs kuituyhteyksien tarjoaja kyseli asukkaiden kiinnostusta valokuituun, mutta koska tilauksia ei tullut riittävästi, hanke ei toteutunut. Peruuntunut valokuituhanke jätti jälkeensä monia pettyneitä ihmisiä.

Miten valita juuri meille paras valokuitu?

Maaliskuussa 2022 alueen asukkaat saivat kuulla, että sekä ElmoNet että Elisa ovat kartoittamassa aluetta.

Meille tuli huoli, että jos tilaukset jakaantuvat kahdelle toimijalle, kumpikaan niistä ei toteudu ja jäämme taas ilman valokuitua, kuvailee Toivion omakotiyhdistyksen puheenjohtaja Kristiina Kaila.

Omakotiyhdistyksen tehtävänä on ajaa alueen asukkaiden etuja, joten tietoliikenneyhteydet nähtiin yhtä tärkeinä siinä missä sähköt, viemäröinti tai liikenneyhteydet.

Jotta tarjouksista osattaisiin valita alueen asukkaille paras ratkaisu, teki yksi omakotiyhdistyksen aktiiveista selkeän vertailutaulukon tarjousten sisällöistä. Lisäksi kutsuttiin koolle asukkaiden ja valokuituyhtiöiden yhteinen Teams-ilta.

Ennen Teams-iltaa kolmaskin valokuitutarjoaja ilmoitti ottaneensa alueen kartoitukseen. Niinpä tämäkin lisättiin mukaan taulukkoon ja kutsuttiin kokoukseen, jossa jokaisella toimijalla oli tunti aikaa esittäytyä, käydä tarjous läpi ja vastata kysymyksiin. Tarjoajien puheenvuorojen jälkeen asukkaat jatkoivat Teamsissa omalla porukalla keskustelua.

Pirkkalan Toivion omakotiyhdistyksen puheenjohtaja Kristiina Kaila kotikoneellaan
Pirkkalan Toivion omakotiyhdistyksen puheenjohtaja Kristiina Kaila kotikoneellaan.

Kaikki näkökohdat esiin avoimella keskustelulla

Yhdessä keskustelemalla ja ihmisten erilaisia vahvuuksia hyödyntämällä saatiin tehtyä yksityiskohtaisempi kilpailutus, kuin kukaan olisi yksin pystynyt tekemään. Yksi Toivion asukkaista oli valokuitutarjouksia tutkiessaan perehtynyt teknologiaan ja huomasi sisäverkkolaitteissa eroja, toinen oli tutkinut tarjoajien yhtiömuotoja ja omistustaustaa, kolmas määräaikaisuuksien jälkeistä hinnoittelua ja neljäs tv-paketteja. Tässä keskustelussa ElmoNet osoittautui vertailussa ensisijaiseksi.

Omakotiyhdistys ei virallisesti suositellut mitään valokuidun tarjoajaa jäsenilleen, vaan yhdistyksenä tarjosimme tämän vertailumahdollisuuden ja keskusteluillan, jotta tilaukset keskittämällä alueelle saataisiin valokuitu, Kaila tiivistää tyytyväisenä.

Asukkaiden eduksi palveluntarjoajien kilpailutilanteessa syntyi hintakilpailua, jolloin rakentamiskulut jäivät tilaajille olemattomiksi. Koska kahden tarjouksen hinta oli lähes sama, sisäverkon laitteet ja kotimainen omistajuus lopulta ratkaisivat.

Keskittäminen kannatti

Omakotiyhdistyksen käynnistämässä avoimessa ja läpinäkyvässä keskustelussa tärkeää oli, että lopputulos oli kaikkien hyväksyttävissä ja jälkipuinneilta vältytään. Teams-illan ja alueen Facebook-ryhmän keskustelujen yhteisenä lopputuloksena oli, että halukkaat asukkaat laittoivat omalla päätöksellään tilauksensa ElmoNetille. Keskustelun seurauksena myös moni aiemmin mobiiliyhteyden riittävyyteen tukeutunut asukas päätyi valokuituun. Keväällä otettiin ilolla vastaan uutinen, että hanke toteutuu ja ElmoNet alkaa rakentaa valokuitua Toivioon.

Kaila kuvaa, kuinka kattavan vertailun lisäksi ElmoNetissä vakuutti myös rehellisyys.

ElmoNetin toteutusaika oli muita tarjoajia pidempi, ja huomautimme heille tästä. Heiltä kerrottiin, etteivät he halua herättää epärealistisia odotuksia, mikäli työt viivästyvätkin vaikka komponenttipulan tai työvoimahaasteiden vuoksi. Heidän antamanaan viimeisenä päivänä alueen viimeinenkin talo on saatu kytkettyä valokuituun.

Olisiko teidänkin alueellanne hyödyllistä keskustella valokuidusta?

Katso kaikki kartoituksessa olevat alueet tai kysy apuja keskustelun käynnistämiseksi asiakaspalvelustamme.

Jaa artikkeli