Segment Pixel - Advertiser Pixel

Valokuidun lisämyynti on avattu Muuramessa – hyödynnä kampanja!

Lue lisää
Avainlippu

Kai nyt Kaitsu tietää! Kaikki tai ainakin tärkein valokuidun asentamisesta

Kai Ruohomäki on yksi ElmoNet-tiimin kivijaloista: hän on ollut talossa vuodesta 1982 ja kuten sanoo: “on siinä jokunen johto tullut käännettyä”. Työssään Kaitsu vastaa kaapeli-TV- ja valokuituasennuksista koteihin. 

Onko valokuidun asentamisessa kriittisiä vaiheita? 

Ainoa kriittinen vaihe on, kun porataan talon ulkoseinään reikä. Siinä tulee tutkia, ettei poraa vesiputkiin tai sähkökaapeleihin. Kaksi kertaa olen porannut sähkökaapeliin 36 vuoden aikana, Kaitsu kertoo.

Kerran oli työkaveri porannut vesiputkeen, mutta sekin johtui siitä, että asiakas oli itsepintaisesti vaatinut poraamaan kyseiseen kohtaan ammattilaisten suosituksista huolimatta. Siinä sitä sitten oltiin. 

Huolet vesivahingoista tai esteettisistä haitoista ovat kuitenkin turhia.

Moni pelkää, että koko musta kieppi kaapelia tulee talon sisälle tai että asentaminen vaatii johtojen vetämistä. Toiset varmistelevat, ettei porattavasta reiästä vaan kulje talon rakenteisiin vettä, Kaitsu kertoo yleisistä huolista.  

ElmoNetin Kai Ruohomäki kertoo työstään ja valokuituasennuksista.

Miten valokuidun asentaminen kotiin sitten oikeasti hoituu? 

Todellisuudessa porattava reikä on vain 13 millimetrin kokoinen  ja valokuitukaapelin kanssa niin tiivis, ettei siitä mene mitään läpi. Lisäksi reikä porataan 45 asteen kulmaan. 

Valokuitu tuodaan sisälle huomaamattomasta paikasta, kuten välikatosta tai kivijalasta. 

Tämä on ihmistyötä, joten tärkeintä on keskustella asiakkaan kanssa, mihin hän haluaa laitteet ja samalla varmistaa omasta osaamisestani käsin, että paikka on asennuksen kannalta hyvä. Talon reunalle toimitettu kela riittää aina varmasti talon joka kolkkaan.  

Kuinka kauan valokuidun asentaminen kestää? 

Jokainen talo on erilainen: isossa maatalossa voi viedä kauemmin, toisessa talossa homma hoituu nopeimmillaan tunnissa. Yleensä varaamme yhden työjakson aamupäivälle ja toisen iltapäivälle. Jos asiakas haluaa valokuidun tuotavan paikkaan, joka on työläämpi, saattaa silloin mennä koko päivä. 

Mahdollisesti lisäpalveluna ostetun kaapeli-TV:n asennus hoidetaan samalla käynnillä. Siinä voidaan hyödyntää antenniverkkoa.

Työssä ei tarvita uusia antennijohdon vetoja tai niiden repimistä auki vaan voimme hyödyntää olemassa olevaa verkkoa. Huolehdimme, että kaikki on siististi asennettuna ja palvelut käyttövalmiina siinä vaiheessa, kun lähdemme pois. 

Mikä on valokuidun asennusten kiireisintä aikaa? 

Kesän aikana tehdään yleensä yksittäisiä asennuksia ja vikakorjauksia. Urakoitsijat kaivavat tuolloin uusia alueita, tällä hetkellä ElmoNet rakentaa valokuitua muun muassa  Juupajoella ja Ylöjärvi-Kuru rajalla. Elokuusta eteenpäin alkaa taas kiireisempi asennusaika, kun ihmiset palaavat lomiltaan ja asennusta tehdään läpi talven

Jaa artikkeli