Segment Pixel - Advertiser Pixel

Alavudella on avattu valokuidun lisämyynti – tilaukset 30.6. mennessä!

Lue lisää
Avainlippu

Antin kotona mennään tuhatta ja sataa

1000/1000-yhteys tekee striimauksesta sujuvaa

Antti Rintala (35) on perheineen paluumuuttajia. Virrat alkoi kiinnostaa, kun perhe kasvoi ja ura oli siinä vaiheessa, että IT-yrityksen pääarkkitehdin tehtävät hoituivat varsin vaivatta myös etänä. Rintala uskoo, että etätyötrendi on täällä jäädäkseen ja 4K tulee räjäyttämään tonnisen netin suosion.

Vaikka kotona on Virtain nopein 1000/1000-valokuituyhteys, lähtee Antti silti etätöihin Hacklabin tiloihin, joissa hän pyörittää nuorten teknologiakerhoa. Töissä pärjää kevyemmälläkin 250-yhteydellä, mutta kotona tietoliikenne kuormittuu enemmän. Antti oli kärppänä kun 1000/1000 Mbit/s -yhteydestä alkoi liikkua puheita.

– Kun tonnisesta yhteydestä tuli ensimmäisen kerran vihiä, kyselin Pohjois-Hämeen Puhelimelta eli nykyiseltä ElmoNetiltä, olisiko yhteys saatavissa. Loppusyksystä minulle kerrottiin, että voidaanhan me tämä yhteys jo sinulle kytkeä. Pääsin siis vähän etukenossa testaamaan sen toimivuutta, Rintala kertoo.

4K:n myötä alkaa nopeudet kodeissa kasvaa

Rintala asuu perheineen omakotitalossa. Tietoliikennetarpeita tulee neljän lapsen ja kahden aikuisen, seitsemän iPadin, kuuden iPhonen ja tietokoneiden edestä. Striimauspalveluista Ruutu+, C More, HBO, Netflix ja Viaplay ovat ahkerassa käytössä.

– Onhan noita striimauspalveluita jo aika läjä, kun on kuuden ihmisen mielipiteet ja suosikit. Yhden sain karsittua! Amazon Primea emme enää tilaa, Antti naurahtaa.

Valokuitu oli Rintalan perheen asuinalueella valmiiksi rakennettuna, joten käyttöönotto kävi näppärästi. Teknisistä asioista kiinnostunut Antti laittoi heti netin nopeustestiin. Tulos: yhteys antoi sen, minkä lupasi.

– Toki yhteyden maksimaalinen käyttö vaatii “raudaltakin”, että on viimeisimmät laitteet käytössä. Kotitalouksissa jo 90 % nettiliikenteestä on striimattua videota ja musiikkia, ja uskon, että kunhan 4K-video yleistyy, päivittyy meilläkin Apple-telkkari aika nopeasti 4K-versioon.

4K-videoista ja UHD- eli Ultra HD -televisioista on paljon puhetta, mutta käytännössä 4K-tarkkuudella kuvattua sisältöä on vielä markkinoilla verrattain vähän. UHD:ssa on noin 8,5 megapikseliä, mikä on neljä kertaa enemmän kuin Full HD:ssa. Kunhan 4K alkaa olla arkipäivää, nostaa moni koti varmasti myös nettinopeuksiaan. Valmius tähän on nyt ElmoNetillä olemassa.

Yhä useammat ovat etätöissä

Haastatteluhetkellä Antin vaimo on toisessa työhuoneessa hoitamassa omaa telcoaan. Rintalan perhe on malliesimerkki siitä, mihin maailma on menossa: kun kaupungeissa kulut kasvavat ja elämä muuttuu yhä hektisemmäksi, moni muuttaa maaseudulle ja alkaa tehdä etätöitä.

Kevään mukanaan tuoma korona-kriisi on myös osoittanut etätyövalmiuden merkityksen: valokuitu on pelastanut monella työnteon jatkuvuuden etänä ja online.

– Meillä Houston Incillä noin 30% työstä tehdään etänä. Työntekijämme voivat tehdä töitä kotoa, työmatkalta tai vaikka kahvilasta käsin. Teemme digitaalisia ratkaisuja monelle suuryritykselle ja etätyöt sujuvat erilaisten työkalujen avulla saumattomasti, Antti kertoo oman yrityksensä arjesta.

Rintala uskoo, että maaseudulla eletään renesanssin alkua ja etätöiden merkitys kasvaa jatkossa entisestään.

– Tietoliikenneinfran kasvu maaseudulla on ollut hurjaa ja sen merkitys muuttoliikkeelle on ilmeinen. Pienten kaupunkien pitäisi mielestäni miettiä uusia innovaatioita etätyöskentelyn mahdollistamiseksi. Vuokrattavat etätyöpisteet ja videoneuvotteluhuoneet saattaisivat olla yllättävän kysyttyjä ja keskitettynä muodostaa mielenkiintoisia osaamiskeskittymiä yli toimialojen.

 

Nettinopeudet ja hinnat

ElmoNetin valokuitu on saatavissa alueesta riippuen omakotitaloihin ja taloyhtiöihin. Nettinopeudet ja hinnat löydät sivulta elmonet.fi/netti.
Saatavuuskartasta voit tarkistaa saatavuuden omaan osoitteeseesi. Kaikissa kysymyksissäsi otathan yhteyttä asiakaspalveluumme.

Jaa artikkeli