Nyt ennakkomyynnissä valokuituliittymä Keuruulle: Pappilanniemi

Tilaa nyt!

5G vai valokuitu? Valaisussa kuuma kysymys

Kuitukeskustelua kuunnellessa saattaa toisinaan kuulostaa siltä, että 5G:n ja valokuidun välillä on menossa suuri valtataistelu. Kyse ei kuitenkaan ole vastakkainasettelusta: molemmille nettiyhteyksille on paikkansa – ja toisaalta ilman valokuituverkkoa ei ole myöskään 5G:tä. Valokuitu nimittäin kannattelee 5G:tä. Jos alueellasi ei ole valokuituverkkoa, ei sinne tule myöskään 5G. Tässä muita keskeisiä valokuidun ja 5G:n eroja.

VALOKUITU  / 5G, MOBIILI

  1. Valokuitu on kodin varmatoiminen nettiyhteys.  / 5G tai ”mobiili” on nimensä mukaisesti etenkin kodin ulkopuolella käytettävä nettiyhteys. Se on luotu liikkumiseen.
  2. Valokuidussa jokaisella käyttäjällä on oma yhteys. / 5G:ssä kapasiteetti jaetaan yhtäaikaisten käyttäjien kesken.
  3. Valokuidussa etäisyys ei vaikuta nopeuteen. / 5G:ssä etäisyys, käytetty taajuus ja olosuhteet vaikuttavat nopeuteen.
  4. Valokuidussa yhtä tiedonsiirtoväylää pitkin hoituu koko kodin tietoliikenne / Mobiilissa on useimmiten laitekohtaiset liittymät.
  5. Elinkaari valokuidulla on noin 50 vuotta, aktiivilaitteilla 10 vuotta / Elinkaari 5G- ja mobiiliratkaisuilla  3-6 vuotta.
  6. Valokuidussa on todella pieni viive / Mobiilissa korkea vaihteleva viive.

Mobiili on siis verraton silloin, kun netin tulee kulkea taskussa paikasta riippumatta. Kotona tilanne on kuitenkin toinen; etenkin tänä päivänä, kun myös televisiot toimivat usein netin varassa ja moni on siirtynyt etätöihin kodin seinien sisälle. Valokuitu tulee lisäksi nähdä investointina, joka on talolle vähän sama kuin sähköt tai juokseva vesi. Valokuitu nostaa kiinteistön arvoa ja usein myös houkuttelevuutta myyntivaiheessa. ElmoNetin valokuituliittymään liittyvä osake on käyttökohdekohtainen, joten osakkeen voi myös myydä eteenpäin siinä kohtaa, kun koti myydään.

Lisää valokuidusta ja 5G:stä voit lukea Finnet-liiton sivuilta. 

Jaa artikkeli