Segment Pixel - Advertiser Pixel

Alavudella on avattu valokuidun lisämyynti – tilaukset 30.6. mennessä!

Lue lisää
Avainlippu

“Valokuitu tarkoittaa äärimmäistä luotettavuutta!”

Pentti Virtanen asuu 1990 valmistuneessa omakotitalossa Oriveden Siltaojan alueella. Virtanen ilmoittautui ensimmäisten joukossa valokuidun ennakkotilaajaksi, kun kuuli ElmoNetin valokuituhankkeesta asuinalueellaan. Moisio-Lehdistö -alueen ennakkomyynti on käynnissä kesäkuun ajan, jonka jälkeen ratkeaa, saadaanko alue valokuituverkon rakentamisen piiriin: päätös riippuu ennakkotilaajien määrästä.

Virtanen toivoo, että nyt saataisiin korjattua se, mistä 30 vuotta sitten meni niin sanotusti juna ohi.

Alueelle oli tarjottu valokuitua, mutta muutimme tänne sen verran myöhässä, ettemme ehtineet kuulla aiheesta. Vuosi sitten kuulin ElmoNetistä naapurilta, joka oli alkanut kysellä yhtiöltä valokuitua ja itsekin tuolloin heille soittelin. Nyt näin ElmoNetin auton lähikaupan pihassa ja ajattelin, että vihdoin alkaa tapahtua!


Etätyöt on muuttanut ihmisten käsitystä nettiyhteyksistä

Orivedellä on toiminut muita laajakaistayhtiöitä, mutta Virtasen mukaan lähinnä itäpuolella kuntaa. Toiset tarjoavat kuparin sijaan 5G-yhteyksiä. Se ei tunnu Virtaselle riittävältä: hän tekee työkseen IT-alan koulutusta ja konsultointia, enenevässä määrin etänä.

Se, mitä tässä haetaan, että äärimmäistä luotettavuutta. Kun minulla on 20 ihmistä verkon päässä koulutuksessa, yhteys ei saa pettää! Olemme kokeilleet nopeustestejä ja kupari on antanut maksimissaan 30 megaa alaspäin ja tärkein eli lähetysnopeus jää maksimissaan viiteen megaan.  Kyse on siis yhteyden luotettavuudesta myös nopeuden osalta.

Toinen puoli on turvallisuus. Valokuitu on yhä useammassa kodissa ja yrityksessä valvontakameroita ja kotiautomaatiota ylläpitävä voima, jonka yksinkertaisesti pitää toimia.

Virtanen uskoo vankasti, että sijoittaminen valokuituun kannattaa. Ei vähiten nyt, kun etätyöaika on muuttanut ihmisten käsitystä nettiyhteyksistä ja kaistojen riittävyydestä.

Vajaan kaksitonnisen, mitä siihen sijoittaa, saa ihan varmasti takaisin kiinteistöä myytäessä. Jos vertaa, että on ostamassa vaikkapa saarimökkiä, ja ostajalle sanotaan, ettei tänne sitten saa sähköliittymää, se on heti 50 tonnia pois myyntihinnasta. Jos ihminen etsii kotia, jossa voi tehdä etätöitä, on valokuitu aivan välttämätön luotettavan yhteyden osalta. Radioverkossa on ihan liikaa ihmisiä samaan aikaan saman tukiaseman sisällä, Virtanen näkee.

Ennakkomyynti Oriveden Moisio-Lehdistö -alueella päättyy 28.6.2021, johon saakka valokuitu on saatavilla ennakkohintaan 1750 € (sis. osakkeen). ElmoNetin Oriveden-valokuituhankkeista saa lisätietoja täältä.

Jaa artikkeli