Erkki Sinkko asuu perheineen Keuruun Kukkainniemessä ja kiinnostui heti, kun ElmoNet toi valokuidun ennakkomyyntiin alueella. Samalla Erkki otti aktiivisen roolin jakamalla tietoa aiheesta Keuruun sosiaalisen median kanavissa. Miksi?
”Kun valokuidusta on käyttökokemus, eron muihin nettiratkaisuihin huomaa. Toivon, että hanke toteutuu ja saamme riittävästi tilaajia. Monella netin käyttö on varmasti kasvanut karanteenissa ja kokemukseni mukaan valokuitu puolustaa parhaiten paikkaansa kuormituksessa. Valokuitu on konsistentti yhteys.”
Kaistaa tarvitaan jo tv:n katseluun, tulevaisuudessa myös älykotiratkaisuihin
Mahdollisuutta valokuituun ei ollut Sinkon perheen muuttaessa vajaa kolme vuotta sitten Turusta paikkakunnalle. Edellisessä kodissa oli ollut valokuitu, joten valokuidun puute arvelutti. Vaikka ratkaisuna käytetty mokkula ja kännyköiden mobiililaajakaistat ovat toimineet Erkin sanoin “yllättävänkin hyvin”, ei yhteys ole valokuidun tapaan vakaa.
”Meillä lapset ovat käyneet etäkoulua, aikuiset tehneet etätöitä ja lisäksi nettiä käytetään pelaamiseen, striimaamiseen ja harrastuksiin. Etäpalaverissa heikko yhteys on saattanut näkyä ajoittain rakeisena kuvana.”
Netinkäyttö onkin Tilastokeskuksen tutkimuksen mukaan kasvanut: 2020 netinkäyttäjien määrä väestöstä kasvoi 2 % ja useita kertoja päivässä nettiä käyttävien osuus 3 % edellisvuoteen verrattuna. Käyttö yleistyi eniten vanhimmissa ikäryhmissä. Mikäli Kukkainniemi-Ketvelniemi -valokuituhanke toteutuu, aikoo Sinkon perhe ottaa nopeimman 1000/1000 Mbit/s -yhteyden. Erkki on tutkinut nykyisen yhteyden kapasiteettia ja uskoo, että valokuitu olisi kantokyvyltään ainakin noin kolme kertaa tehokkaampi.
”Jos edes striimaa ohjelmia, on valokuitu paras ratkaisu. Televisiota katsotaan yhä enemmän suoratoistona. Perheemme pienin ei edes ymmärrä konseptia, että tv-ohjelmaa joutuisi odottamaan”, Erkki kuvailee jo verrattain lyhyessä ajassa tapahtunutta muutosta.
Tilastokeskuksen tutkimus nostaa esiin myös muut kasvavat käyttökohteet: yhä useammat kodin laitteet ja järjestelmät on liitetty nettiin, esimerkiksi kodin turvajärjestelmät sekä älykoteihin liittyvät lämmityksen, valaistuksen ja muiden laitteiden ohjausjärjestelmät. Lue ElmoNetin starttaamasta Älykoti-pilottihankkeesta täältä.
Kiinnostus kiinteistöön voi kasvaa valokuidun ansiosta
Keuruulla on Erkin mukaan hyvä asua: alusta asti alueessa viehätti elämisen leppoisampi rytmi ja pienen kaupungin kompaktius. Valokuitu helpottaisi elämää niin töiden kuin kotona vietetyn vapaa-ajan osalta.
Vastikään ElmoNetin haastattelussa kiinteistönvälittäjä arvioi , että valokuitu parantaa kiinteistöjen myytävyyttä. Erkki allekirjoittaa näkemyksen.
Riippumatta siitä, asummeko täällä pitkään vai lyhyemmän aikaa, haluan investoida valokuituun. Etenkin tällaisella uudella asuinalueella se kannattaa rakentaa, jos mahdollisuus tulee. Tietyille ryhmille valokuitu avaa enemmän mahdollisuuksia harkita tätä asuinalueena.
Keuruulla positiivinen hankepäätös saatiin jo Pappilanniemen sekä Kurkiniemi-Seiponmäki-Lehtiniemi -alueille. Näillä alueilla ElmoNet alkaa rakentaa valokuitua kesäkuussa 2021. Paikallinen sähköyhtiö pääsee samalla uusimaan sähkölinjoja ja kaupunki kunnostamaan katuja alueella.
Ketvelniemi-Kukkainniemi ennakkomyynnissä 24.5. asti
Ennakkotilauksia otetaan vastaan 24.5.2021 saakka, jonka jälkeen ratkeaa, toteutuuko valokuituhanke alueella. Toteutuessaan rakentaminen alkaa kesällä 2022.
TIESITKÖ! ElmoNetin valokuituun on saatavissa kuluton ja koroton osamaksuaika sekä mahdollisuus kotitalousvähennykseen asennustöiden osalta. Katso lisää kohdasta Usein kysytyt kysymykset.