Ennakkomyynnissä: Muurame: Tervamäki, Orivesi: Urheilutie-Hakamäentie, Jämsä: Muurajaisjärvi-Himoshuippu, Kangasala: Suorama, Harjunsalo, Ranta-Koivisto, Ruutana Itäpuoli

Tutustu ja tilaa!

Leena, 71: ”Valokuitu on tulevaisuutta”

Leena Panula (71) asuu Keuruun Seiponmäessä yhdessä miehensä kanssa. Kotina heillä on 25 vuotta sitten rakennettu omakotitalo. Kun ElmoNet pystytti alueella kylttejä valokuituhankkeesta, pysäytti Leena autonsa ja luki kyltin tarkoin. Kotona hän meni nettisivulle ja ilmoittautui valokuidun tilaajaksi siltä istumalta.

Miksi valokuitu?

Jo vuosia sitten olisin ollut kiinnostunut valokuidusta, kun alueella oli toisen toimijan hanke, mutta se ei toteutunut. Valokuitu on mielestäni tulevaisuutta. Se on nopea ja saan sen kautta sekä netin että televisiopalvelut. Aion viedä valokuidun sanomaa myös naapureille, jotta hanke toteutuisi, Panula toteaa.

Kerran kirpaisee, aina palvelee

 

Pariskunnalla oli aiemmin nettiyhteytenä ADSL, sitten mokkula. Molemmissa on ollut haasteensa.

Mokkulan kanssa on ongelmia hitauden ja kuormituksen kanssa. Android-television yhdistäminen on välillä tuskallisen hidasta ja ohjelma saattaa katkeilla. Kun lapsia tulee kylään ja kaikki käyttävät samaa wlania, saa siinä mummo väistellä.

 

Valokuitu ratkaisisi asian kertaheitolla. Panula ymmärtää, että monelle investointi tuntuu suurelta, mutta asiassa on toinenkin puoli.

 

Olen sanonut naapureille, että kerran se kirpaisee, mutta aina palvelee. Tämän tästä ollaan myymässä uutta 5G:tä, mutta ne eivät ole kestäviä. Myös hinnoittelut saattavat heitellä, joten olisi mukava saada vakaampi ratkaisu. Ajattelen, että jos perikunta haluaa joskus myydä talomme, on valokuitu merkittävä etu ja nostaa myös talon arvoa.

 

 

“Etätyöskentelyn paikkakunta” tarvitsee kaistaa

Netti on Panulalla ahkerassa käytössä. Sen varassa pyörii lukuisia arjen välttämättömyyksiä ja mukavuuksia.

Tykkäämme katsoa Android-TV:llä Yle Areenaa ja korona-aikaan olemme soittaneet WhatsApp-videopuheluita lapsille. Totta kai myös pankki- ja muut asioinnit ja verkko-ostokset hoituvat nykyään netissä. Välillä osallistun Teams-palavereihin, sillä olen mukana monessa yhdistyksessä ja osakkaana eräässä ohjelmistofirmassa.

 

Panulalle netin käyttö oli arkea jo työelämässä, joten valmiudet sen käyttöön ovat erinomaiset. Kaikilla ei ole vastaavia valmiuksia, mutta käyttöapua löytyy monesta osoitteesta, muun muassa ElmoNet järjestää Digikahvi-tilaisuuksia, joissa opetellaan palveluiden käyttöä netissä.

Hyvät, kestävät nettiyhteydet ovat tärkeät koko seudulle: Keuruusta tahdotaan leipoa etätyöskentelyn vetovoimainen paikkakunta. Se ei toteudu ilman valokuitua.

Lapsistamme lähes kaikki ovat etätöissä, osa Helsingissä, osa Rovaniemellä. Jos tänne halutaan etätöihin ihmisiä, on täällä oltava riittävästi kaistaa.

Valokuidun nopeudeksi omaan kotiinsa Panula ottaa hankkeen toteutuessa 100/10 Mbit/s-yhteyden ja päälle kaapeli-TV-palvelun. Hitain yhteysnopeus olisi ehkä liian kevyt, 1000/1000-yhteys puolestaan tarpeettoman järeä. Onneksi nopeutta voi vaihtaa milloin tahansa.

Keuruun Kurkiniemi-Seiponmäki-Lehtiniemi -alueen valokuituhankkeesta lisää täällä.

 

 

 

 

Jaa artikkeli