Energian hinta nousee ja jostain pitäisi säästää. Moni sammuttaa tarpeettomat valot ja harkitsee, milloin on saunapäivä. Mutta entä netinkäyttö ja käytetty nettiratkaisu: Onko niillä merkitystä energiankulutukseen? Isossa kuvassa kyllä.
HS: Mobiilidatan käyttö verrattavissa saunomiseen
Helsingin Sanomien 28.12.2022 julkaisema artikkeli kertoo, että mobiilidatan käyttö voi viedä yhtä paljon sähköä kuin saunominen. HS viittaa Aalto-yliopiston julkaisuun, jonka mukaan kahden tunnin elokuvan katsominen 4K-kuvalla mobiililiittymässä lisää mobiiliverkon sähkönkulutusta saunan lämmityksen verran.
Sähkönkulutus ei siis näy suoraan kuluttajan sähkölaskussa, mutta infrastruktuurissa kyllä: Jopa 80 % dataliikenteestä on videota, ja lähes 50 % datasta liikkuu mobiililiittymissä. Kun mobiiliverkko kuormittuu, kasvaa tarve investoida – toisin sanoen rakentaa lisää tehokkaampaa tietoverkkoa.
Tiesitkö: ICT-alan osuus maailman energiankulutuksesta kasvaa arvioiden mukaan yli viidennekseen tämän vuosikymmenen loppuun mennessä.
Traficom tutki: Kiinteä verkko on mobiilia energiatehokkaampi
Viestintäverkkojen energiankulutuksesta on julkaistu nyt myös ensimmäinen suomalaistutkimus. Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin loppuvuodesta 2022 julkaisema pilottitutkimus kertoo selvää sanomaa:
Matkaviestin- eli mobiiliverkossa tiedonsiirto kuluttaa huomattavasti enemmän energiaa kuin kiinteässä verkossa eli valokuidussa. Ero on selvä: mobiiliverkkojen radioverkot kattavat tutkimuksen mukaan 60 % kokonaiskulutuksesta kun kiinteiden verkkojen osuus on vain 20 %.
Tiesitkö: Suomi on mobiiliverkkojen käytön kärkimaita ja jäänyt kiinteissä verkoissa selvästi jälkeen naapureista. Ruotsissa valokuidun saatavuus on päälle 90 %, kun Suomessa peitto jää vain noin 50 % luokkaan.
Kestävyys on käyttöikää: valokuitu vie 50 vuotta eteenpäin
Kuormituksenkestävyys ja käyttöikä ovat oleellisimpia eroja valokuituverkon ja mobiiliverkon välillä. Mobiiliverkon käyttöikä on ollut tyypillisesti vain joitain vuosia: Suomessa 3G tuli vuonna 2004, 4G vuonna 2010 ja 5G vuonna 2019 – ja jo nyt odotukset ovat siirtyneet 6G-verkkoon datamäärien yhä kasvaessa. Mobiiliverkossa kapasiteetti jaetaan käyttäjien kesken, ja kun käyttäjien ja kulutetun datan määrä kasvavat, verkon tekniikka vanhenee. Sen sijaan 70-luvulla rakennetuista valokuituverkostoista valtaosa on yhä käytössä nykyisiä verkkoja vastaavalla kapasiteetilla.
Tiesitkö: Nyt rakennettavat uudet valokuituverkot palvelevat vähintään vuoteen 2080 ja niiden kapasiteetti on käytännössä rajaton. Lisäksi valokuituverkkojen päivittäminen tulevaisuudessa on varsin helppoa ja edullista.
Miksi kuluttajan pitäisi kiinnostua nettiratkaisun sähkönkulutuksesta?
Moni hymähtää, ettei oma netinkäyttö vaikuta isossa kuvassa, kun kyse on tietoliikenteen infrastruktuurista. Kuluttajavalinnat kuitenkin ohjaavat kehitystä: Mitä useampi on halukas kytkemään kotinsa valokuituun, sitä enemmän sitä rakennetaan. Ja seurauksena: mitä enemmän datankäyttö ohjautuu kiinteään verkkoon, sitä vähemmän mobiiliverkot kuormittuvat.
Ja tällä hetkellä ne kuormittuvat. Sitran Megatrendit 2023 -julkaisussa on kuvattu datamäärien kehitystä viime vuosina: Pelkästään 2015-2021 internetin dataliikenne on kasvanut 440 % ja datansiirron energiankäyttö 20-60 %.
Tiesitkö: Matkapuhelinverkkojen käyttämien tukiasemien suuri sähkönkulutus johtuu ennen kaikkea niiden huonosta energiatehokkuudesta.
Valitsemalla valokuidun kotisi nettiratkaisuksi olet mukana vihreissä valinnoissa ja kestävästi kiinni tulevaisuudessa.
Artikkelissa käytetyt muut lähteet:
STT: Tutkijat selvittivät 1 000 suositun verkkosivun koon
Verkkouutiset: Mobiilidatan käyttö voi kuluttaa yhtä paljon sähköä kuin saunan lämmittäminen
Aalto-yliopisto: ”Digipalvelut vievät järjettömästi energiaa”
Wikipedia: Matkapuhelinverkko
Motiva: Viihde- ja elektroniikkalaitteiden sähkönkulutus