Uusi mahdollisuus valokuituun Kolho-Huhtijärvi-alueella: ElmoNet vetää hanketta, asukkailta toivotaan aktiivisuutta
Kolhon kylä Mänttä-Vilppulan pohjoisosassa, lähellä Keski-Suomen maakuntarajaa, oli viittä vaille valmis valokuituun vuonna 2018. Kyläyhdistyksen vetämä ELY-hanke sai ElmoNetiltä vihreää valoa rakentamisajatukselleen ja nimilistalle saatiin toista sataa ennakkotilaajaa.
ELY-rahat jäivät kuitenkin saamatta, eikä ElmoNet voinut lähteä rakentamaan ilman valokuiturakentamisen tukirahaa. Nyt on tarjolla uusi mahdollisuus: Suomelle on myönnetty vähintään 16 miljoonan euron lisärahoitus maaseudun laajakaistahankkeisiin EU:n elpymisvaroista, ja uusi ElmoNet-vetoinen hankealue on laajennettu koskemaan Kolho-Huhtijärvi-aluetta.
”ELY-keskukset jakavat lisärahoituksen nimenomaan kuituhankkeisiin. Seuraava hakuaika on 30.9.2021, joten tämänkin takia asialla on kiire. Olemme laajentaneet kartoitettavaa valokuitualuetta entisestään, jotta se täyttäisi entistä paremmin kriteerit, joita tukiehdoissa on määritelty. Laajennetulta alueelta onkin tullut jo kyselyitä”, myyntijohtaja Jari Liski ElmoNetiltä kertoo.
”Valokuitu tarvitaan, jotta kylämme kehittyisi”
Kolhossa asuu noin 1 350 asukasta. Yksi heistä on eläkkeellä oleva Pekka Pietiläinen, joka ilmoittautui ElmoNetin valokuidun ennakkotilaajaksi ensimmäisten joukossa, kuultuaan hankkeesta ElmoNetin tutuilta edustajilta. Pietiläinen asuu haja-asutusalueella puolisonsa kanssa. Pietiläiset olivat halukkaita hankkimaan valokuidun jo vuonna 2018, ja toivovat nyt, että hanke tällä kertaa toteutuisi.
”Valokuitu tarvitaan, jotta kylämme kehittyisi, yritykset voisivat toimia ja ihmiset tehdä täällä etätöitä. Jo nyt pankkiasiat, veroasiat, kirjanpidot, terveysasiat ja kauppa-asiat ovat siirtyneet pitkälti nettiin. Vuonna 2018 ilmoittautuneiden joukossa oli paljon Y-tunnuksia”, Pekka tietää.
Toistaiseksi Pietiläisillä käytössä ollut langaton netti on ollut oikukas: milloin toiminut, milloin ei. Netin käytön kasvaessa jo pelkästään asioinneissa olisi valokuitu Pietiläisen mielestä kestävin ja kannattavin ratkaisu. Valokuidun hinnan Pietiläinen näkee perustelluksi: kyseessä kun on investointi, jolla kodin nettiyhteydet saa kuntoon ja kaistat riittäviksi seuraavaksi 50 vuodeksi.
”Kaikki yhteydet maksavat omalla tavallaan – ja palvelusta joutuu aina maksaa. Valokuidulla saisimme toimivan tietoliikenteen lisäksi toimivat tv-yhteydet.”
Näin Kolho-Huhtijärven valokuituhanke etenee:
- ElmoNet kerää ehdollisia liittymäsopimuksia 16.8.2021 asti. Liittyä voi täällä.
- Liittymäsopimus tehdään ElmoNet Oy:n nimellä, jolloin verkon rakentamisesta ei aiheudu yhdistyksille taloudellisia vastuita.
- ElmoNet hakee ELY-keskukselta hankerahoitusta, mikäli ennakkoliittyjiä on riittävästi.
- Mikäli hankkeelle ei saada ELY-tukea tai tuki on alle 50 %, sopimus raukeaa.
- Mikäli hanke toteutuu, on rakentamisen arvioitu ajankohta 2022-2023. Asukas voi tilata valokuidun myös jälkikäteen, mutta jälkiliittyjän hinnalla. Vain riittävä määrä ennakkotilauksia varmistaa hankkeen toteutumisen.