Nettiyhteydet

Kysymyksiä ja vastausksia nettiyhteyksistä

Tarvitsetko apua? ElmoNet auttaa numerossa 03 486 4300, arkisin 8.00–16.00.

Langaton modeemi on kuin palohälytin se kannattaa sijoittaa mahdollisimman esteettömään paikkaan, jolloin signaalit tavoittavat puhelimet, tietokoneet ja tabletit. Modeemi kannattaa sijoittaa keskeiselle kohtaa langatonta verkkoa käyttäviin laitteisiin nähden. Vältä väliin jääviä seiniä, esteitä ja häiriöitä aiheuttavia laitteita.

  • Älä sijoita modeemia pöydän tai sängyn alle tai piilota kaappiin – vaikka se sisustuksen kannalta olisikin hyvä ajatus. Erilaiset esteet asunnossa kun voivat heikentää langattoman verkon signaalia. Pahimpia signaalin heikentäjiä ovat mm. metalli ja betoni, mutta pahin on kuitenkin vesi.
  • Paksut seinät heikentävät WiFi-signaaleja voimakkaasti ja sitä enemmän, mitä paksumpi seinä on. Betoniseinät estävät signaalia enemmän kuin puu- ja kipsilevyseinät. Radioaallot leviävät helpommin alas- kuin ylöspäin. Kaksikerroksisessa kodissa reititin kannattaa sijoittaa yläkertaan. Kolmikerroksisessa talossa se kannattaa sijoittaa mahdollisimman ylös toisessa kerroksessa.
  • WLAN-yhteyden ongelmat voivat johtua myös siitä, että laite ottaa muista laitteista häiriötä. Häiriö voi aiheutua esimerkiksi siitä, että modeemi on sijoitettu liian lähelle esim. digiboksia.

Jos modeemi on ollut yhtäjaksoisesti päällä useita viikkoja tai kuukausia, saattaa se jumiutua ja langaton yhteys on tämän vuoksi hidas tai pätkii. Jumiutuminen johtuu yleensä modeemin muistin loppumisesta. Laite kannattaa tällöin käynnistää uudelleen – ottamalla laitteesta virtajohto irti n. 10 sekunnin ajaksi, johto takaisin ja laite käyntiin.. Kannattaa varmistaa, että laite varmasti on sammuksissa tarpeeksi pitkään (muutama sekunti ei riitä), jotta jännite ehtii varmasti poistumaan laitteesta. Jos virrat käytetään pois, laite pysyy jännitteen vuoksi osittain käynnissä.

Kerrostalossa ja tiheään asutuissa taajamissa naapuruston langattomat verkot häiritsevät usein toisiaan. Suurin ongelma tulee vastaan tilanteissa, joissa verkot käyttävät samoja kanavia eli taajuuksia.

Taajuutta voi muuttaa langattoman reitittimen tai tukiaseman asetuksista
Langattoman verkon asetusten muuttaminen vaatii kuitenkin tietoa langattoman reitittimen asetuksista. Jos käytössäsi on meiltä hankittu päätelaite, kannattaakin olla yhteydessä meihin ja hoidamme muutoksen puolestasi.

Etkö löytänyt etsimääsi? Ota yhteyttä, autamme mielellämme! Ota yhteyttä