Mäntässä on toteutettu ensimmäinen ElmoNetin taloyhtiökohde, jossa on käytetty valokuituun niin kutsuttua G.Fast-teknologiaa. Taloyhtiölle se tarkoittaa edullista ratkaisua, jossa olemassa olevaa sisäverkkoa hyödyntämällä saadaan asuntoihin nopea, kiinteä nettiyhteys. ElmoNetin tietoverkkoasiantuntija Matti Heikkonen kertoo lisää.
Mikä G.Fast on?
G.Fast on DSL-standardi, joka on verkkoyhteyksissä korvannut VDSL- ja ADSL-tekniikan. Se soveltuu 0–500 metrin etäisyyksille sekä 100–1000 Mbit/s -verkkonopeuksille. Käytännössä uusi teknologia tarjoaa jopa valokuidun huippunopeuksia, hyödyntäen rakennuksessa jo olevia kupariverkkoja, joita aiemmin käytettiin lankapuhelimissa.
Keille ja millaisiin taloyhtiöihin G.Fast sopii?
Erityisesti taloyhtiöihin, joissa on olemassa oleva kupariverkko – sekä käyttäjille, jotka tarvitsevat nopeaa ja vakaata, kiinteää nettiyhteyttä. Valokuituun verrattuna G.Fastin heikkous on sen kantomatka. Nopeus laskee, kun kupariverkon matka pitenee, mutta vasta useiden satojen metrien jälkeen. Verkkoratkaisu sopii sekä kerros- että rivitaloihin.
Mitä etuja G.Fastilla on mobiiliverkkoon tai valokuituun verrattuna?
Kupariverkkoa on helppo hyödyntää, koska se on olemassa käytännössä joka talossa. Ei vaadita työlästä uudelleen kaapelointia ja rakennemuutoksia. Taloyhtiö siis säästyy kalliilta sisäverkon rakennustöitä. Kupariverkolla saavutetaan mobiilinettiin verrattuna tasainen nopeus, joka ei laske useammallakaan käyttäjällä.
Millainen laite käyttäjälle tulee?
Kullekin käyttäjälle tulee ElmoNetiltä modeemi, joka yhdistetään ihan tavallisen puhelinpistorasian kautta olemassa olevaan kuparikaapelointiin. Modeemi yhdistetään taloyhtiön puhelinjakomoon asennettuun keskittimeen.