Viime vuosina valokuiturakentaminen on saanut paljon mediahuomiota, eikä aina hyvässä: ala on joutunut syyniin erilaisten huolimattomuuksien ja rakennusvirheiden vuoksi. Ongelmien taustalla ovat usein kiire ja kokemattomuus, mikä näkyy laadun puutteena ja jopa negatiivisina vaikutuksina ympäristöön ja alueen asukkaisiin.
Teemoihin pureuduttiin myös Finnet-liiton ja Suomen Seutuverkkojen järjestämässä vuotuisessa Kuidun Kiitotie -tapahtumassa, jossa alan keskeiset toimijat keskustelivat vastuullisen ja kestävän rakentamisen tärkeydestä. Selvää on, että kokemus tuo varmuutta, ja paikalliset toimijat tuntevat alueensa perinpohjin, mikä näkyy usein positiivisesti rakentamisen laadussa. Vastuu alan maineesta on kuitenkin kaikilla toimijoilla.
Kokenut valokuituyhtiö välttää riskit ja lupaa laatua
Valokuiturakentamisen laatuun vaikuttavat muun muassa riittävä rakentamissyvyys, laadukkaat komponentit, hyvä tiedottaminen, toimiva yhteistyö esimerkiksi sähköyhtiöiden kanssa sekä tarkkuus ja viimeistely työmaalla. Suomessa verkkorakentamista valvoo Traficom.
ElmoNetin toimitusjohtaja Jarkko Oksala sanoo, että paikallisena yhtiönä vastuu painaa erityisesti – mutta kokemus tuo varmuutta ja luotettavuutta.
”Valokuitualan valvonta on lisääntynyt, kun alalle on tullut uusia toimijoita erilaisella kokemuksella. Meillä rakentaminen on aina pitkäjänteistä ja olemme rakentaneet valokuitua yli 15 vuotta. Emme hae lyhytjänteistä hyötyä vaan horisontti on pidemmällä. Yli 120 vuoden historiamme antaa meille näkökulman, johon tekemistä heijastellaan – ja uskomme olevamme täällä vielä sadan vuoden päästä. Rakennamme oman alueemme tulevaisuutta, joten tekemistämme ohjaa aina korkea laatu.”
Laadukkaasti rakennettu valokuitu tuo enemmän hyötyjä kuin haittoja
Kuidun Kiitotie -tapahtuman vastuullisuuskeskustelun panelistit peräänkuuluttivat mediaa huomioimaan valokuituinfran tarpeellisuus ja rakentamisen hyödyt: Valokuiturakentaminen on aina positiivista kehitystä, jolla varmistetaan alueiden elinvoima ja tulevaisuus. Rakentaminen aiheuttaa väistämättä hetkellistä häiriötä, mutta varmistaa toimivan tietoliikenteen, jonka varassa koko yhteiskunta toimii. Traficomin pääjohtaja Jarkko Saarimäki kommentoi teemaa omassa puheenvuorossaan.
“Valokuiturakentamisessa ei vain kaiveta kuitua maahan – vaan rakennetaan tulevaisuuden digitaalista Suomea. Valokuitu kasvattaa resilienssiä, sillä kiinteä verkko ei ole yhtä altis häiriöille kuin muut teknologiat.