Segment Pixel - Advertiser Pixel

Ennakkomyynnissä nyt: Ylöjärven Vahanta! Tule ennakkotilaajaksi 0 € liittymähinnalla.

Tilaa nyt!
Avainlippu

Lankapuhelinten 120-vuotinen historia päättyy ElmoNetillä

ElmoNetin ja osaltaan kansallisen tiedonsiirron historiassa yksi ajanjakso on tullut päätökseen. ElmoNetin lankapuhelinverkkojen toiminta päättyy 30.11.2021. Nykyisin valokuituun keskittyvälle yhtiölle päättyminen on merkittävä virstanpylväs, sillä yli 120 vuotta sitten perustettu yhtiö aloitti toimintansa juuri puhelintoiminnasta. Monet isommat toimijat ja puhelinyhtiöt ovat myös lopettaneet lankapuhelinliittymänsä aiemmin viime vuosina.

– Ihmisillä on aina ollut tarve olla yhteydessä. 120 vuotta sitten yhteys maailmaan luotiin puhelimella, nykyisin nettiyhteyden kautta. Puhumisen tarpeessa mobiiliverkko on jo pitkään korvannut lankapuhelimet, mutta puhuminen on nykyään vähentynyt jo mobiilitoimijoiltakin. Puhelinliiketoiminta on siirtynyt verkkoon, pikaviestintään ja someen, esimerkkeinä WhatsApp, Teams tai Zoom. Tausta-ajatus ja tarve ovat kuitenkin säilyneet samoina, kuvailee ElmoNetin toimitusjohtaja Juha Ahoniemi.

 

Hyvästit kupariverkolle

Parhaimmillaan ElmoNetin (entinen Pohjois-Hämeen Puhelin) lankapuhelinverkkoon kuului noin 15 000 lankapuhelinta. Teknisesti päättyminen tarkoittaa, että vanha kupariverkko poistetaan käytöstä. Maaseudulla puhelinlinjoja poistetaan vielä jonkin aikaa, taajamissa maakaapelit jäävät paikoilleen ilman käyttöä.

Niille asiakkaille, jotka etsivät lankapuhelimelle samantyylistä korvaajaa, ElmoNet tarjoaa DNA Kotiluuria. Erityisesti iäkkäämmille käyttäjille suunnatussa langattomassa pöytäpuhelimessa on mahdollista säilyttää tuttu lankanumero. Myös lankapuhelinliittymään kuuluva ElmoNetin osake säilyy omistajalla tai sen voi tuoda yhtiölle välitysmyyntiin.

 

Valokuitu vastaa tulevien vuosikymmenten tarpeeseen

 – Kun 120 vuotta sitten perustettu lankapuhelinverkko paransi tiedonsiirron nopeutta ainakin tuhatkertaiseksi postiin tai lähettiin verrattuna, samoin nykyinen valokuitu lisää tuhatkertaisesti kapasiteettia kupariverkkoon verrattuna, Ahoniemi havainnollistaa.

Hän kuvaa, kuinka kupariverkko on palvellut yli sata vuotta ja nyt valokuitu on vastaavasti ottanut paikan seuraavaksi vuosisadaksi:

– Palvelun sisällä toiminta on kehittynyt, kuten puhelinpalveluissa kehitys “sentraalisantroista” keskuksiin ja veivattavista puhelimista näppäiltäviin, mutta perustoiminta kupariverkossa on säilynyt samana. Samoin on varmasti tulevaisuudessa. Jos nyt pidämme yhteyttä valokuidulla internetin some-alustalla, niin 10–15 vuoden päästä juttelemme varmaan jossain metaversumissa tai virtuaalitodellisuudessa. Yhteys ihmisiin luodaan, mutta vain eri tavoilla.

 

Jaa artikkeli